Saturday, January 19, 2013

goodbye holiday,HELLO new semester.

Assalamualaikum :)

     Holla peeps! Bila tiba hari esok,automatiknya cuti semester aku dah sampai ke penghujung.Tak sangka,sekejap je rasa cuti 3 bulan ni.Sebelum tu,ramai jugak yang tanya,kenapa cuti aku lama gilos? Untuk pengetahuan,aku tak ambil short semester sebab aku pelajar yang pengajiannya 2 tahun dan short semester tak dibuka kepada pelajar yang pengajiannya 2 tahun.Get it?

     Dan bila orang tanya,sedih tak sebab dah habis cuti? Jawapan dia,mestilah SEDIH! Sebabbbb:
1.What do you expect from me? Aku manusia biasa okay,confirm akan rasa homesick gilerrr sebab sebelum ni terperuk lama kat rumah.Gedik huh? Hew hew.
2.Sebab ni semester last dekat situ,so automatiknya,semester last aku jumpa roomates aku sekarang ni.Diaorang terbaiklah.Sedih nak pisah dengan diaorang :'(


     Dah bila semester last ni,maksudnya kena struggle betul-betullah untuk semua benda.Aku kena bersedia untuk semua itu.InsyaAllah.Semangat betul ni.Lepas ni tak boleh nak tengok Finn and Jake plus semua cerita kartun dah.Haishh.But please guys,doakan aku disana okay? Dan lagi satu,macam biasalah.Bila masuk ke sana balik,aku memang akan jarangggg gilak nak update blog.Harap bersabar dengan karenah aku ni.Hew hew.Gonna miss everyone.MAK,ABAH,ACIK,ALONG,ANGAH,ALANG,CIKYUL,ACU,BABY, BFF,RUMAH,BILIK,SNOW WHITE etc.

sumber encik google.


     And btw,tak sabar jumpa roomates plus classmates yang baru.HEHE.Till we meet again :)
Adios!




Friday, January 18, 2013

kami BUDDIES,takkan terpisah.

Assalamualaikum :)

     Holla readers! Semalam lepak sampai petang dengan Wawa,Trah plus Acap dekat bandar kuantan.Jejak kasih kononnya.Semua dah sibuk belajar,so macam susah dah nak jumpa sekarang ni.Ni kira nasib baiklah ada certain yang cuti semester.Right now,i'm agree when my teacher said "ZAMAN SEKOLAH ADALAH ZAMAN PALING MENYERONOKKAN".ptfft.

     Konon pergi nak naik bas rapid yang free tu tapi last-last kena bayar sebab naik bas lain.Sumpah lepas ni aku drive je kalau nak pergi kuantan tu.Then bila kitaorang sampai,tak sampai sejam jalan-jalan,terus pergi makan.LAPAR giler okay.You know,bila ada sorang je mamat antara 3 orang gegirl,memang nak taknak dia kena belanja gegirls tu somethinglah. Tak kira apa-apa pun,janji BELANJA.Plus sebab kitaorang paksa dia.HAHA.Kejam betul.So kamsahamnida Acap!




     So sementara tunggu makanan sampai,kitaorang borak ntahpape giler.But guess what? Kitaorang borak sampai rasa macam dah tak lapar.Dasyat huh?

si Wawa cakap benda ni sedap,especially yang belah kanan tu.

     For the last part,aku cadangkan kitaorang beli something yang sama,something yang boleh buatkan kitaorang ingat akan hari semalam.Gituu.Cincin? Si Acap geli,taknak pakai. Jam? Semua orang dah ada.Last sekali pilih tshirt je.Sebab semua orang boleh pakai termasuk si Acap yang banyak songeh.Hew hew.Tu pun lama giler nak pilih sebab nak yang smart,comel plus jenis unisex.SUSAH GILER nak cari!Dah jumpa tapi letak balik.Padan gitu jelah.But alhamdulillah,jumpa jugak last-lastnya :)


     A bit worried sebab style baju tu macam untuk gegirls sikit walaupun unisex tapi si Acap dah bagi guarentee yang dia akan pakai baju tu,so no prob untuk kitaorang beli dan pakai baju ni nanti.Acap,ko memang sporting gilerrr lah bro!Thumbs up.

     And serious,kitaorang memang lepak dekat satu tempat je sampai petang.PENAT.Tak keluar langsung dari shopping complex tu.Then lepas buat segala benda yang kitaorang nak,it's time to go home.Ayoo.Sekejap betul aku rasa.After counting everything,memang tak banyak pun kitaorang keluarkan fulus.Dah kata keluar jalan-jalankan? Plus setiap benda kitaorang share bayar.Isn't that sweet? HEHE.


     Please,please and please.Sila pastikan hubungan kita semua tak terputus okay? Sila jangan sombong,kalau tak nanti makan penampar aku.HAHA.kiddin.Gonna miss this moment :) 

kami BUDDIES,takkan terpisah :)

     Till we meet again :)
Adios!





Tuesday, January 15, 2013

Apabila manusia mudah lupa.

Assalamualaikum :)

     Holla readers! Tahukah anda,Nabi Muhammad s.a.w akan mendoakan kita kalau kita sebarkan hadis baginda? Sungguh?? Biar betul?? Unbelieveable sampai terasa nak hentakkan muka kat dinding?? Tak percayakah anda padahal itulah realitinya.Jadi pada hari ini,aku nak spend masa sekejap untuk share something dengan readers semua.

     Kadang-kadang aku sendiri tersasar sekejap dari jalan sebenar,leka dengan perkara-perkara didunia sampaikan aku lupa perkara-perkara diakhirat nanti.MasyaAllah.Dalam kes ni,statement MELAYU MUDAH LUPA dah tak boleh pakai.Kena tukar jadi MANUSIA MUDAH LUPA.Sibuk kejar benda keduniaan berbanding bersiap-sedia untuk akhirat nanti huh? TAHNIAH TAHNIAH TAHNIAH! 

Ibnu Mas'ud r.a. meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda :
"Semoga (kelak pada hari kiamat) Allah menyerikan wajah orang yang mendengar daripada kami suatu hadis lalu menyampaikannya seperti yang didengarnya. Kadangkala orang yang menerima apa-apa yang disampaikan itu jauh lebih memahami maksudnya berbanding orang yang mendengarnya sendiri."

(Riwayat Abu Daud, at-Tirmidzi, dan Ibn Majah)


     See? Tak susah sebenarnya kalau kita nak buat amal kan.Cuma depend pada orang tu je.Kita takkan mampu untuk menjadi sebijik macam Nabi Muhammad tapi kita boleh ikut mencontohi sikap baginda.Seriously.Kalau terasa diri tu macam dah leka je,sila bagi penampar dekat pipi untuk kasi sedar.Dush dush.


     Selepas berusaha,barulah kita bertawakal.Itu baru betul.Ni berusaha pun malas,macam manalah Allah nak makbulkan doa-doa kita.THINK.Jangan sampai Allah pun 'malas' nak panjangkan usia kita,sudahlah.Masa itu,barulah kita tahu betapa ruginya masa dan peluang yang kita dah persiakan.Semoga setiap langkah kita diiringi dengan rahmat-Nya.Aminnn.

     Till we meet again :)
Adios!




Segmen: Blog Makeover!

Assalamualaikum :)

     Holla peeps! Mood aku sangat baik harini dan tanpa melengahkan masa,aku pun join satu segmen yang macam cool je.


     Sila terjah blog cun ini --> n.i.e.y.x.z.h.a sebab beliau ada buat satu segmen yang awesome okay.Kak nieza cakap,kalau nak join segmen ini,SILA BAGITAU KENAPA KITA NAK KAK NIEZA MAKEOVER BLOG KITA.So guys,get ready for this sebab aku nak senaraikan sebab-sebab kenapa kak nieza WAJIB makeover blog aku.Hew hew.

 1. Sebab blog saya sangatttt simple.Puas nak cuba masukkan widget comel tapi dalam masa yang sama nak ringankan berat blog.
 2. Sebab blog kak nieza lagi cunnnn dari saya!
 3. Sebab nak cuba style lain untuk blog ini.Tapi tak reti :(
 4. Sebab selama ni tak pernah orang lain nak makeover bagai dekat blog saya.So sekarang ni dapat jugak saya bermanja-manja dengan kak nieza.Gituuu.
 5. Sebab saya percaya kak nieza punya style dekat blog sangat awesome!


     Okay itu reasons aku.Sangat bersemangat sampaikan nyaris lupa nak tulis syarat segmen itu dekat entri ini.Haishh.Muda-muda dah nyanyuk aku ni.


SYARAT
-Buat satu entry bertajuk "Segmen : Blog Makeover!"
-Letak banner kat atas tu dalam entry korang dan link kan pada entry ni (ctrl-C untuk copy link banner kat atas or click pada banner)
-Cerita sikit kenapa korang nak nieza makeover blog korang
-Letak link entry korang dekat comment entry ni

     See? Simple sudah.Berminat? Klik disini okay -->aida gagah perkasa .Tarikh tutup adalah 22/01/2013.Sila join iye :)
    Till we meet again :)
Adios!




Friday, January 11, 2013

I jumpa banyak artis uolls.

Assalamualaikum :)

     Holla peeps! Dolu-dolu,kalau pergi ke SureHeboh (sekarang dah jadi JomHeboh),mesti macam batak gilak nak cari artis.Ambil gambar then minta autograph.Pastu sibuk cerita kat kawan-kawan kat sekolah.Amboi.Meriah ko dikk.Itu dulu.Sekarang pergi ke JomHeboh sibuk nak beli beg berharga RM10 hinggit yang ada macam-macam barang dalamnya.

     So back to the topic,masa jomheboh baru dibuka,berlambak gila artis datang.Even artis yang berlakon jadi makcik cleaner dalam movie pun ada juga.Memang aku manfaatkan betul buku autograph yang dihadiahkan oleh arwah Tok.







     Okay,yang kat atas tu semua aku ambil waktu berumur 11tahun (if i'm not mistaken). Sebenarnya waktu tu,gambar yang diambil lagi banyak dari autograph,tapi disebabkan that time i'm not wearing tudung,so tak dapat nak diupload dekat sini.

     Lebih kurang 7 tahun lepas tu,aku pergi lagi ke jomheboh tu.Bukan setakat artis berlakon jadi makcik cleaner,cleaner yang original pun aku tak jumpa.How sad is that huh?

time ni dah penat giler.terpaksa buat hitam putih untuk cover kecomotan.

ni diambil masa aku fanatik dekat belah kanan tu.But then ada something happen and sekarang aku sangat anti mamat belah kanan tu.

     Fullstop pasal Jomheboh bagai.Masa konvokesyen sista,terjumpa pula si Aizat Amdan.Dan dia sangat peramah! Bolehlah kalau nak dibuat berborak sekejap.


     Dan gambar terakhir untuk harini,pemain bola yang hot gituu.Hot dia ni sana sini.Kontroversi melampau sikit.Tapi..ada aku kisah?HAHA.Cerita macam mana aku boleh jumpa pemain bola ni,boleh dibaca lebih lanjut disini--> aida hensem

aidil zafuan.not zaquan adha.

     Banyak lagi sebenarnya artis yang aku jumpa tapi sebab dulu-dulu kan pakai kamera jenis kodak,malas pula nak scan gambar bagai.Ada masa akan aku tunjukkan lagi.

     Till we meet again :)
Adios!







Tuesday, January 8, 2013

I called it ROTI JALA instead of ROTI KIRAI.

Assalamualaikum :)

     Holla readers! Disebabkan adik-beradik mengidam nak makan roti jala dan sibuk memaksa aku masak roti jala untuk makan petang ni plus disebabkan aku seorang adik yang BAIK,aku pun macam 'ok fine,aku buat'.Tanpa nak berpoyo lagi,aku dengan rasa murah hatinya nak share resepi roti jala yang simple gilos.Ni BUKAN resepi dari internet iye uolls.Dan nak ditambahkan kepoyoan itu,dengan resepi ini jugalah aku guna untuk masuk pertandingan masak anjuran Maggi okay.Sila jangan ragu-ragu untuk guna resepi ini sebab lembut gilos :)

BAHAN-BAHAN:
100gm tepung gandum.
1 biji telur.
200ml susu segar nestle.Aku lebih prefer susu cair sebenarnya.
Garam secukupnya.
Sedikit warna kuning.
Daun pandan *untuk sapu minyak dekat kuali.
Minyak.

CARA MEMBUATNYA:

1.Uolls kenalah sediakan dulu bahan-bahannya.Kalau takde bahan-bahan diatas,buat roti jala dalam mimpilah jawabnya :)



2.Buat bancuhan roti jala dulu then ketepikan dalam setengah jam.Jangan pekat sangat,jangan cair sangat.






3.Kiraikan adunan dengan menggunakan acuan roti jala.SILA MASAK DI SEBELAH MUKA SAHAJA! Masa aku masak ni tadi,boleh aku bayangkan benda ni telur goreng.Molek je aku masak kedua-dua belah muka.Nasib aku buat dekat sekeping roti jala je.


4.Sila ambil sekeping roti jala then gulung dia kemas-kemas.Jangan buat tak senonoh nanti jadi macam roti apek tua.HAHA.Ok then siap!


atas tu agak hangus.sebab aku leka masa masak=='

     Sila jangan leka iye kanak-kanak ribena semua.Nanti jadi macam aku,hangus.Benda ni memang cepat masak,letak sekejap atas kuali terus dah masak.Sedap cicah dengan kuah kari,tapi kalau takda kuah kari yang mapley jual,cicah dengan kaya pun sodapp.

     Till we meet again :)
Adios!




Friday, January 4, 2013

Page 4 of 365 :)

Assalamualaikum :)

     Salam 2013! Tahun baru bermaksud akan ada azam baru.Tapi aku simple,azam 2012 dicarry forwardkan ke 2013.Senang cerita.Tak berapa ingat apa yang ada dekat tahun 2012.Tak semeriah tahun 2010 kot? Dan tak sangka blog ni hampir berusia 2 tahun.Kira baru lagilah ni.Still macam hingusanlah.Gituu.



     See? Aku masih merangkak-rangkak dalam dunia blogger ni.Dan aku rasa angka 6 tu nampak comel bila banyak-banyak gitu.Perlukan seseorang yang mahir dalam dunia blogger ni untuk ajar aku.Ptff.Then bila sibuk pikir pasal benda ni,tetiba dapat satu message dekat facebook.Which make me agak tergamam bila bacanya.

dia minta tutap nama dan muka.HARAP MAKLUM.


     Sebab apa tergamam? Sebab tak sangka akan ada orang cakap macam gini dekat aku.Sebab aku bukan blogger yang hebat,tak langsung.Sebab aku terharu,walaupun tak kenal dia sangat (but still ingat dia) tapi dia berani nak bagitau aku pasal semua ni.And yes dik,i'll always pray for you.Jangan berputus asa.Ganbatte kudasai!

     Till we meet again :)
Adios!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...